Let's eat!





Puhutaanpa vähän ruoasta. Ovathan ruoka-ajat aina päivän odotetuimpia hetkiä. Varsinaista ruokavertailua Suomen ja Australian välillä en pysty kirjoittamaan, sillä täällä Finlandia Villagessa tarjottava ruoka on suht tyypillistä suomalaista kotiruokaa (pieniä eroja lukuunottamatta). Asukkaat ja me opiskelijat syömme täällä samaa sapuskaaa. Saamme päivittäin kolme ateriaa eli aamupalan, lounaan ja päivällisen. Aamupalaksi on torstaita lukuunottamatta aina vähintään kaurapuuroa ja paahtoleipää. Torstaisin kaurapuuron korvaa riisipuuro kaneli-sokerilla. Muutaman kerran viikossa saa myös kananmunaa jossain muodossa. Omalla listallani sunnuntain ja torstain aamupala taistelevat ykkösijasta, sillä sunnuntaisin lautaselle saa myös pekonia.







Sunnuntain pekonit







Lounas on usein päivän paras ateria. Silloin on useimmiten perunamuusia jonkin lihakastikkeen kera sekä vihanneksia. Lounasruoat ovat olleet poikkeuksetta todella maukkaita ja itse suurena perunamuusin ystävänä olen nauttinut usein tarjoiltavasta perunamuusista. Välillä ruokalistalla on perunan sijalla riisiä ja sen kanssa usein kanakastiketta. Lounaalla on yleensä tarjolla täällä leivottavaa ruisleipää.  Lounaan kanssa saa myös aina jälkiruoan, joka maistuu välillä tooosi makealta ja vähän esanssiselta. Suomessa on tottunut vähän luonnollisemman makuisiin jälkkäreihin, kuten rahkoihin ja kiisseleihin. Täällä on usein tarjolla erilaisia vaahtoja ja mousseja (jos näillä kahdella jotakin eroa edes on). Yksi jälkkäreistä maistuu ihan kaupoista ja vuosia sitten poistuneelle toffeen makuiselle naminami-vanukkaalle. Se oli oma lempparini naminameista, joten saan aina nostalgiafiilikset sitä jälkiruokaa suuhun lappaessa.






Päivälliseksi on aina keittoa ja sen kylkiäisenä leipää ja hedelmiä. Sopat ovat yhtälailla lounaan kanssa maittavia, joskin välillä vähän vetisiä. Muutaman kerran on tullut hörpittyä keitto kulhosta lusikoimisen sijaan. Keitto ei kovin kauaa nälkää pidä, joten illalla syömme usein vielä jotakin iltapalaa Student Housella. Vaaleaa leipää täällä tulee syötyä kyllä paljon enemmän kuin Suomessa. En oikeastaan ikinä Suomessa osta pelkkää vehnäleipää, mutta täällä kuten monessa muussakin maassa vaalea leipä tuntuu olevan se suosituin leipälaatu.

Kuten kuvista näkyy, niin täällä syötävät ruoat muistuttavat pitkälti suomalaista kotiruokaa. Syntyperäisten australialaisten syömisistä en niin paljoa tiedäkään. Ruokakauppojen hyllyjen perusteella sanoisin kuitenkin, että sokeripitoisia elkintarvikkeita täällä harrastetaan paljonkin. Ruokakaupassa jogurttien vieressä olisi Suomessa todennäköisesti rahkoja. Täällä ei rahkoja taida oikein tunteakaan vaan niiden sijalla kaupassa on isot hyllyt erilaisia suklaa- tai mansikkajuomia jopa monen litran "kanistereissa" Maustamattomat jogurtitkin ovat niin makeita, ettei niitä maustamattomiksi uskoisi. 

Hämmentävää on myös se, että luulisi täältä päin maailmaa löytyvän jos jonkinmoista hedelmää tuoreena, mutta pääasiassa hedelmähyllyjä täyttää eri omenalaadut ja banaanit. Hedelmät tuntuvat vaihtelevan täällä kaupoissa todella tiukasti satokauden mukaan. Tänne tullessa löysi hyllyistä vielä nektariineja, persikoita ja luumuja. Nyt ne ovat kaikonneet ja tilalle tullut sitrushedelmiä, joskin niitäkin vähänlaisesti. On hassua, että Suomeen asti rahdataan vuodenajasta riippumatta kaikenlaisia hedelmiä, mutta täällä, missä on läpi vuoden lämmintä, niin saa olla onnellinen jos löytää kaupasta  jonkin eksoottisen hedelmän.

Lihahyllystä löytyy sentään vähän eksotiikkaa, nimittäin kengurun lihaa. Se on vähärasvaista, mutta  yllättävän hyvää. Sitä voisikin jokin kerta ostaa Student Houselle ja kokkailla vaikkapa vähän isomman perjantaipäivällisen porukalla.








Lotta : )


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Fraser Island

Viikonlopun roadtrip

Steve Irwinin jalanjäljillä