Suomi vs. Australia




    The Lewis model

Jotta blogista löytyisi jotain järkevääkin luettavaa, kirjoitan tällä kertaa Suomen ja Australian eroista/yhtäläisyyksistä Lewisin mallin pohjalta. Lewis on siis tyyppi, joka on nähnyt paljon maailmaa ja jopa työskennellyt useassa eri maassa. Hänen mukaansa ihmiset voidaan jakaa kolmeen ryhmään käyttäytymisensä mukaan. Kolme ryhmää ovat linear-active, multi-active ja reactive. Jokaista ryhmää kuvaa omat käyttäytymistä kuvaavat piirteensä. 

Lineaarisaktiiviseen ryhmään kuuluvat henkilöt, jotka puhuvat puolet keskustelun ajasta, tekevät yhden asian kerrallaan, suunnittelevat tarkasti etukäteen, ovat kohteliaita mutta puhuvat kuitenkin suoraan, osittain peittelevät tunteitaan, ovat työ-orientoituneita ja pitäytyvät faktoissa.

Multiaktiiviseen ryhmään kuuluvat henkilöt, jotka puhuvat suurimman osan aikaa keskustelussa, tekevät montaa asiaa samaan aikaan, suunnittelevat asioita vain pääpiirteittäin, ovat tunteellisia ja näyttävät myös sen sekä pitävät tunteita tärkeämpinä kuin faktoja ja ovat ihmis-orientoituneita.

Reaktiiviseen ryhmään kuulvat henkilöt kuuntelevat suurimman osan aikaa keskustelusta, reagoivat kumppanin toimintaan, suunnittelun sijaan noudattavat perusperiaatteita, ovat kohteliaita ja epäsuoria, eivät näytä tunteitaan, ovat erittäin ihmis-orientoituneita ja pitävät lausumia/toteamuksia lupauksina.


https://www.crossculture.com

Suomalaiset ja australialaiset luokitellaan molemmat lineaarisaktiiviseen ryhmään. Toki persoonaeroja on, mutta yleistäen voidaan sanoa näin. Suomalaisissa on kuitenkin myös reaktiivisen  ryhmän piirteitä, kun taas australialaisissa multiaktiivisia piirteitä, kuten alla olevasta kuvasta näkyy. Tähän näkemykseen yhdyn itsekin, sillä aussit ovat selvästi suomalaisia puheliaampia ja näyttävät helpommin tunteensa ja antavat lämpimämmän vaikutelman itsestään. Suomalaiset ovat vähän "coolimpia" ja vähäsanaisempia sekä peittävät enemmän tunteitaan.


https://www.crossculture.com

Tällaista tänään.

Lotta : )

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Fraser Island

Viikonlopun roadtrip

Steve Irwinin jalanjäljillä